Vítězné náměstí

Vítězné náměstí, lidově zvané též Kulaťák, je podkovovité náměstí v Praze na rozhraní Dejvic a Bubenče. Nachází se na něm kruhový objezd, do něhož ústí čtyři ulice (SvatovítskáČeskoslovenské armádyEvropská a Jugoslávských partyzánů), s tramvajovou křižovatkou uprostřed, pod ním pak stanice metra Dejvická. Vzniklo v roce 1925.


Historie

V roce 1922 vznikla Velká Praha, jež sloučila množství okolních městeček do jednoho velkého územního celku. Připojeny byly i Dejvice a nedaleká Bubeneč. V té době pouze malinké městečko, kde mnoho domků nestálo. Místo dnešního náměstí byla holá pláň posetá několika křivolakými cestičkami. Aby zde mohla započít nová výstavba, bylo třeba situaci řešit nejprve hlavně urbanisticky.

Tomu předcházela veřejná architektonická soutěž na urbanistický koncept zástavby tohoto území v roce 1920. Jako nejvíce vyhovující se ukázal projekt od tehdy jednačtyřicetiletého architekta Antonína Engela. Nutno přiznat, že Engel zvolil ideální řešení odpovídající dané situaci. Vzhledem k tomu, že Bubeneč již byla poměrně zastavěna a navíc zde vedla původní kupecká cesta od Písecké brány, kterou bylo třeba v plánech respektovat, byla na jedné straně orientace náměstí poměrně předurčena. Engel pojal nové náměstí monumentálně, vytyčil zde všechny důležité úlohy, zakreslil sem parcely pro plánované instituce armády i další objekty a všemu dal jednotný neoklasicistní výraz. Auta byla vedena po kruhovém objezdu a stejně tak i tramvaje. Až v roce 1942 byla dráha tramvajových kolejí pozměněna a vedena středem náměstí v souvislosti s dřívějšími problémy, které vyústily až ve vykolejení jedné tramvajové soupravy.



Nejvyšší zamýšlená budova, která mu měla vévodit jako dominanta měl být rektorát ČVUT. Bohužel k výstavbě rektorátu v tomto místě nakonec nedošlo.










Nová podoba kulaťáku

V roce 2018 rada hlavního města Prahy pověřila Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy přípravou urbanistické soutěže na nové řešení Vítězného náměstí. Soutěž byla vyhlášena v dubnu 2018, v říjnu 2018 celkem 40 projektů posoudila porota a vybrala vítěze. Ten byl veřejně oznámen 13. listopadu 2018, je jím architektonický ateliér Pavla Hniličky – Pavel Hnilička architekti. Návrh tohoto ateliéru zpřístupňuje náměstí více chodcům či cyklistům. Nově je v něm řešena tramvajová doprava (kolem náměstí). Přibude mnoho stromů, uprostřed náměstí vznikne nový monument a pěší zóna. Studie by měla být dokončena do roku 2020. Předběžně jsou náklady na rekonstrukci odhadovány na 500 milionů korun bez DPH.








Komentáře

Oblíbené příspěvky